Legendaarinen suomalainen koripalloilija, Pantterikasvatti, Risto “Fisu” Kala (1941-2021) on poissa.
Tuo lause, nostaa palan kurkkuun, sillä Risto Kalan mukana lähtee jotain sellaista, joka on osa syvintä suomalaisen koripallon historiaa.
Fisu oli mitä ilmeisimmin huippupelaaja, joka vei myös minun sydämeni, kun sain tutustua häneen erityisesti Pantterihistoriikin kirjoitus- ja toimitusprosessin yhteydessä. Hän toimi kirjan toimituskunnan puheenjohtajana ja vastasi useasta artikkelista yhdessä kirjan toimittaneen Reijo Rautajoen kanssa. Tuon prosessin aikana ymmärsin, että Pantterit ei ole ollut eikä koskaan tule olemaankaan mitään enempää tai vähempää, kuin merkittävä osa Suomalaista koripalloa. Itse Risto Kalasta opin, että hän oli ollut aikanaan varsinainen tehopelaaja, kenttien herrasmies, jonka “heitto oli tyylikäs ja tehokas“, kuten Reijo Rautajoki kirjassa muistelee. Ja tuohon voin yhtyä minäkin, sivistynyt herrasmies hän oli.
Haluan poimia tuosta Pantterikirjasta tähän Fisun omia sanoja, jotta hänen äänensä ja ajatuksensa kuuluisivat tulevillekin sukupolville kannustavana.
Fisu toteaa kirjan saatesanoissaan näin:
“Pantterit on Suomen vanhin ja menestynein koripalloseura kautta aikain. Se on erikoisseura, jonka juuret ulottuvat sotavuosien taakse aina vuoteen 1938 ja Suomen Koripalloliiton perustamiseen. Pantterien kultaisimmat vuodet miesten sarjoissa osuivat 1940- ja 1950-luvuille. Kultaa on toki tullut myöhemminkin. Pantterien naiset ovat miesten tavoin saavuttaneet useita mestaruuksia.”
Hän myös toteaa junioritoiminnan seuramme tärkeimmäksi tehtäväksi korostaen vapaaehtoisten talkoolaisten roolia seuratoiminnan kivijalkana. Heidän työtään ja rakkautta lajiin hän korosti usein myös keskusteluissamme. Tuo upea teos toivottavasti alkaisi löytyä yhä useamman koripalloilijan kirjahyllystä, sillä se kertoo paljon koripallosta ja yhdestä suomikoripallon merkittävimmistä miehistä kuten Risto Kalasta.
Poimintoja Risto Kalan roolista koripallossa ja suomalaisessa koripallossa
Kala pelasi Panttereissa 12 mestaruussarjakautta vuosina 1957-1970. Hän ehti harrastaa koripalloa virallisissa sarjoissa seitsemällä vuosikymmenellä. Kala pelasi 37 maaottelua, joissa hän teki 154 pistettä. Hän kuului Tokion olympialaisissa Suomen joukkueeseen.
Kala, joka oli lääketieteen ja kirurgian tohtori toimi myös Suomen Urheilulääkäriyhdistyksen sihteerinä 1970–1973 ja puheenjohtajana 1973–1976, koripallomaajoukkueen lääkärinä ja Suomen Olympiakomitean lääketieteellisen valiokunnan jäsenenä.
Risto “Fisu” Kala nimettiin vuonna 2018 Suomen koripallon Hall of Fameen.
Otamme koko WB-Pantteriperhe syvästi osaa omaisten suruun ja myötäelämme surussa.
Legenda on poissa.
Saara Laitinen, puheenjohtaja