Pantterien Juhlakirja piirtää kuvaa Susijengin esi-isistä

Saara LaitinenUutiset

Pantterien merkkivuoden juhlakirja sukeltaa koripalloseuran elämänmakuiseen tarinaan 80 vuoden ajalta. Samalla se piirtää laajan, ei-aivan-tavanomaisen kuvan suomalaiseen koripallohistoriaan ja -kulttuuriin. Kirjan nimi ”Pantterit – 80 vuotta koripalloa ja elämää 1938–2018” kuvaa osuvasti nuorten miesten koripalloharrastuksen ja elämisen symbioosia vuosikymmenien aikana.

Kirjassa on 32 kirjoittajaa, 241 sivua ja lähes parisataa kuvaa ja lehtileikettä. Kirjan on toimittanut Reijo Rautajoki, joka itsekin pelasi Pantterien edustusjoukkueessa 1970-luvulla.

Pantterit juhlii merkkivuottaan kirjan julkistamisen ohella lokakuun 5. päivänä pidettävässä gaalassa Bottalla, kuten Suomen vanhimmalle ja menestyneimmälle koripalloseuralle kuuluukin.

Kirja alkaa hauskalla katsauksella koripallon syntyyn Springfieldissä Massachusetin osavaltiossa USA:ssa vuonna 1891. Ensimmäinen opiskelijoiden välinen koripallo-ottelu päättyi lukemiin 1–0. Koreina olivat persikkakorit. Pallon kanssa ei saanut juosta. Kolmen pomputuksen kuljetus sallittiin vasta 1910. Miehiä ei päästetty katsomaan naisten otteluita. Parissa vuosikymmenessä nykykoripallon peruselementit kuitenkin saatiin kokoon. Onneksi.

Kirjassa Pantterien omat kasvatit ja rakkaat vastustajat kuvaavat kukin omaan persoonalliseen tyyliinsä suomalaisen koripallon kehittymistä eri vuosikymmenillä. Merkittävän osan kirjassa saavat myös Pantteri-legendat, muun muassa Esko Karhunen, Risto Kala, Risto Lignell ja Petteri Petersen. Naiset, juniorit sekä seurojen yhdistymiset ja eriytymiset ovat vahvasti mukana.

Kun pääkaupungin hegemonia koriksessa on hiipunut vuosien saatossa, Pantterit on lyönyt hynttyyt yhteen Wartti-Basketin kanssa. Voimat on yhdistetty juniorikoriksen hyväksi. Kaksi perinteistä seuraa on nyt WB-Pantterit.

Hanki sinäkin itsellesi oma järkäle ja haukkaa aimo pala koristietämystä!

Kirjan voi tilata osoitteesta toimisto@wb-pantterit.fi tai numerosta 045-800 2050 hintaan 50€.

Kirjan hankkimalla tuet taloudellisesti haastavassa asemassa olevia nuoria koripallopolulla.